zaterdag 31 december 2022

Beleggen, wat is dat eigenlijk?

Het begrip beleggen is erg moeilijk te omschrijven. Veel mensen hebben al getracht een definitie te bedenken. De volgende omschrijving komt wel het dichtst in de buurt:

"Een belegging is de aankoop van een waardepapier die na grondige analyse veilig lijkt en een mooi rendement in het vooruitzicht stelt."

Vandaag de dag zijn er veel particulieren die hun geld beleggen (vaak in aandelen), maar veel van deze zogenaamde beleggers horen eigenlijk in het rijtje "Speculanten" thuis.

Waarom beleggen?

Waarom zou je je geld gaan beleggen als het veilig is op de bank? Veel mensen vinden de huidige rente een erg mager rendement op hun geld.

Als U bijvoorbeeld belegt in de zeer veilige Belgische Staatsobligatie kunt U al een rendement behalen van 3%+.

Bij deze staatsobligaties krijgt U aan het einde van de looptijd uw volledige inleggeld terug, daar staat de Staat garant voor. meer over obligaties

Vindt U 6% rendement nog steeds erg weinig en wilt U een hoger rendement halen, dan zult U meer risico moeten nemen. Want de belangrijkste regel bij het beleggen is;

Hoe meer geld U wilt verdienen, Hoe meer risico U moet nemen.

Hoe veel risico U durft te nemen, hoeveel risico U verantwoord vindt en met hoeveel rendement U genoegen neemt wordt bepaald door Uw eigen persoonlijkheid en door Uw financiële situatie.

Een belangrijke factor bij persoonlijkheid is "Durf". Het is aardig om te vertellen dat mensen die wel eens / vaak naar het casino gaan, ook in beleggingsland wel eens een gokje willen wagen. Een warrant, een optie of aandelen kopen van een bedrijf waarvan je niet eens weet wat het doet zijn slechts enkele voorbeelden. Want in feite is het kopen van een Optie niets anders dan op rood/zwart inzetten op de roulette tafel. De mensen die opties kopen zijn er toch vaak gek genoeg van overtuigd dat ze het wél weten, maar als er één ding is dat ik de laatste jaren heb geleerd dan is het wel dat de beurs meestal de tegenovergestelde richting op gaat dan wordt aangenomen. En voorspellen hoe er gereageerd zal worden op bepaalde berichten is al helemaal af te raden, ik geef U hooguit 50% kans.

Beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie kan zijn dat U eerder wilt stoppen met werken. U kunt nu aandelen kopen die naar verwachting op Uw 50e of 55e jaar genoeg geld opgeleverd hebben dat U er daarna nog van kunt leven. Voor deze strategie komen dan ook alleen aandelen in aanmerking die zeer solide zijn en waarbij de kans van eventueel faillisement is uitgesloten. Deze aandelen vindt U eigenlijk alleen maar in de 25 hoofdfondsen (AEX-index). Een klein onbeduidend bedrijfje kan nu goede resultaten behalen maar volgend jaar failliet zijn, weg inleggeld, weg pensioen... (Okee, dit is een extreem voorbeeld. Maar niet onrealistisch!)

Beleggingshorizon

Uw beleggingshorizon is de tijd dat U Uw geld, bestemd om te beleggen, niet nodig heeft. Hoe langer Uw beleggingshorizon is (dus hoe langer U Uw geld niet nodig heeft) hoe succesvoller zult U zijn met het beleggen in aandelen. Aandelen doen het over een aantal jaar genomen bijna altijd goed.

Heeft U Uw geld over een paar maanden weer nodig, dan is het af te raden om in aandelen te beleggen. Op korte termijn kunnen de aandelen dalen.

Beleggersprofiel

Wil jij geld verdienen met beleggen dan moet u proberen voor Uzelf te bepalen wat Uw beleggersprofiel is. Bent U risicomijdend ingesteld? Wilt U het liefst zo snel mogelijk winst maken. Wilt U ook gaan handelen in opties?

Er zijn ook tests waarmee U uw beleggersprofiel kunt bepalen. Het is aan te raden om niet van Uw beleggersprofiel en strategie af te wijken. Doet U dit wel dan zal het niet lang meer duren voordat U een potje met slaapillen op Uw nachtkastje heeft staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten